اگر بخواهیم ساده بگوییم آروماتراپی استفاده از روغنهای معطر برای به تعادل رساندن جسم و روح است؛ در این تعریف آروما به معنی رایحه و عطر خوش است که به حس بویایی مرتبط میشود و تراپی هم همان درمان است. آروماتراپی یا رایحه درمانی نوعی درمان مکمل محسوب میشود که در کنار سایر درمانها به کار میرود. قدمت استفاده آروماتراپی به 4000 سال قبل از میلاد مسیح باز میگردد و چیزی حدود 6000 سال قدمت دارد. استفاده از این روش در تمدنهای یونانیان، رومیان، مصریان و ایرانیان وجود داشته است. محصولات رایحه درمانی متنوعاند، در این میان انواع آروماتراپی برای مشکلات گوناگون وجود دارد.
بوها همانند داروها بر روی مغز افراد تأثیر مستقیمی دارند. بینی انسان توانایی تشخیص انواع مختلف بو را دارد بدون اینکه از تأثیرات آن آگاه باشد. اندازه مولکولی روغنهای معطر بسیار کوچک است و این مولکولها میتوانند به آسانی از طریق ماساژ آروماتراپی در پوست نفوذ کرده و وارد جریان خون شوند. چیزی بین چند ثانیه تا دو ساعت زمان میبرد تا روغنها وارد پوست شوند؛ درطی چهار ساعت توکسینها از طریق ادرار، عرق و مدفوع از بدن خارج خواهند شد. تاثیرگذاری عمیق آروماتراپی بر مجموعهای از رفتار، خلقیات، حالت روحی، احساسی، هیجانی و دردهای فیزیکی ما مانند دردهای عضلانی قابل تأمل است.
از محصولات متنوعی که در آروماتراپی مورد استفاده قرار میگیرد میتوان به روغن گل نرگس، روغن معجوون، روغن سرو، روغن مریم گلی، روغنهایی مثل اسطوخدوس، لیمو، نعناع، كاج و اکلیل کوهی اشاره کرد؛ اینها تنها بخش کوچکی از محصولاتی است که در آروماتراپی مورد استفاده قرار میگیرد.
· استنشاق: با توجه به روغنی که انتخاب کردهاید میتوانید دو تا سه قطره از آن را به آب جوش اضافه کرده و حولهای روی سرتان بیندازید و بخار آب را استنشاق کنید. قرار دادن کاسهای محتوی روغن و آب جوش در زیر تخت، چکاندن چند قطره بر روی دستمال و قرار دادن آن در بالشت از روشهای دیگری است که برای استنشاق کاربرد دارد.
· اسانس سوز: میتوانید در دستگاههای مخصوصی که برای اینکار است، کمی آب و چند قطره روغن معطر ریخته و از آن استفاده کنید. این روش برای اتاق خواب، هتل، اتاق نشیمن یا هر مکان دیگری که هوای معطر لازم داشته باشد، ایده آل است.
· ماساژ: از مرسومترین روشهای آروماتراپی یا رایحه درمانی، ماساژ است؛ در این روش فرد بهطور همزمان از مزایای لامسه درمانی و رایحه درمانی بهره خواهد برد. جریان خون بهتر، تقویت ماهیچهها، سمزدایی از مزیتهای آروماتراپی با ماساژ است. همچنین بوی عطر احساس لذت و سلامت ایجاد میکند.
· حمام: یکی از آسانترین شیوهها برای آروماتراپی حمام است. برای اینکار چند قطره از روغن انتخاب شده را به آب وان اضافه کنید، آب را خوب به هم بزنید و ۲۰ دقیقه در وان بمانید. روغن از طریق پوست به بدن شما وارد میشود.
· حمام پا: به یک ظرف آب حدود دو تا سه قطره از روغن مورد نظرتان را اضافه کرده و پاهایتان را در آن بگذارید.
· زمان خواب: همانطورکه پیشتر گفته شد میتوانید دو تا سه قطره از روغن مورد نظر خود را بر روی دستمالی چکانده و آن را در رو بالشتی خود قرار دهید؛ این عمل موجب میشود تا در طول شب خواب راحتی داشته باشید.
· کمپرس: میتوانید دو تا سه قطره از روغن انتخابی خود را در ظرف آب داغی بریزید، حوله یا یک پارچه کتانی را در آن فروبرده و پس از چکاندن آب، آن را بر روی موضع مورد نظر قرار دهید. از کمپرس سرد هم میتوانید برای درمان سوختگیها، زخم پا، رگبهرگ شدگی و سردرد استفاده کنید.
· درمان زیبایی پوست: روغنهای معطر در درمان و افزایش زیبایی طبیعی پوست بسیار اثربخشاند و برای ماساژ، مانیکور، پدیکور، درمان مشکلات پوست سر، شستوشوی مو، درمان مو به صورت کرمها و روغنهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرند.
· اسپری اتاق: برای انجام اینکار باید ۱۰ تا ۱۲ قطره از روغن معطر را به نیم لیتر آب اضافه کنید و با کمک یک آبپاش مخلوط را به اطراف اسپری کنید.
· در زمان بارداری، زایمان و شیردهی از آروماتراپی استفاده نکنید.
· اگر آلرژی، حساسیت پوستی یا بیماری خاصی دارید پیش از آروماتراپی حتما با پزشک مشورت کنید.
· پیش از مصرف روغنهای معطر حتما تست حساسیت انجام دهید.
· روغنهای معطر را تنها از مراکز معتبر تهیه نمایید.
· به هیچ وجه روغنهای معطر را به تنهایی روی پوست مصرف نکنید
· در صورت مصرف دارو پیش از آروماتراپی با پزشک خود مشورت کنید تا انجام اینکار موجب اختلال در عملکرد دارو نشود.
· آروماتراپی برای افراد زیر 15 سال توصیه نمیشود.