اولین چیزی که با شنیدن کلمهی عطر به ذهن هر انسانی خطور میکند، بوی خوش و احساس خوشایند است. جالب است بدانید که عطرها علاوه بر خاصیت خوشبو کردن کاربردهای دیگری هم از جمله درمان برخی بیماریها دارند.
عطردرمانی یک روش علمی و قدیمی است که در درمان بسیاری از بیماریها مؤثر بوده و کاربردهای فراونی دارد. هر عطری با توجه به مواد اولیهاش برای درمان بیماری خاصی مورد استفاده قرار میگیرد. برای درمان از طریق عطردرمانی باید حتماً از عطر طبیعی استفاده شود.
و اما در این مقاله میخواهیم شما را با انواع روشها و خواص عطردرمانی آشنا کنیم.
ریشهی عطردرمانی از مصریان باستان نشأت گرفته است. در قدیم مردم مصر برای مومیایی کردن اجساد خود از روغن سدر استفاده میکردند. همینطور از روغنهای خوشبوی دیگری برای ماساژ و درمان برخی بیماریها بهره میبردهاند.
همچنین در زمان شیوع طاعون روغنها و گیاهان خوشبو را آتش میزدند چون معتقد بودند که بوی خوش طاعون را از بین میبرد. در سال 1920 مطالعات عمیقی در مورد عطردرمانی توسط پزوهشگران آن زمان صورت گرفت. آنها به این نتیجه و باور رسیدند که مواد معطر و خوشبو نوعی فرکانس از خودشان تولید میکنند.
حتی به این مسئله هم پی بردند افرادی که حس بویایی خود را از دست میدهند دچار بیماریهای روحی روانی از جمله افسردگی و اضطراب میشوند.
عطردرمانی از دو روش مستقیم و غیر مستقیم صورت میگیرد.
روش مستقیم:
در این روش که از طریق ماساژ پوست صورت میگیرد و باعث تحریک شدن دستگاه عصبی و در نتیجه فعال شدن غدد درونریز میشود، پیکهای عصبی-شیمایی مانند آدرنالین و ایندورفین که نقش بسزایی در تعادل سازی بدن ما دارند ساخته میشوند و با حفظ تعادل بدن آرامش و سلامتی به ما برمیگردد.
روش غیر مستقیم:
این روش که از طریق استنشاق بو صورت میگیرد، حافظهی بویایی فرد فعال میگردد. هر بو با همان حسی که فرد نسبت به آن بو دارد در حافظهی شخص ذخیره میشود. برای همین ممکن بعضی از بوها حس خوب و بعضیها حس بد را در فرد ایجاد کنند.
با فعال شدن این بخش دستگاه لیمبیک فعال شده و میتوان با کمک گرفتن از حس خوب برای درمان بیماریها اقدام کرد. در حالت کلی این روش به دو صورت فیزیکی و روانشناسی به درمان افراد کمک میکند.
عطردرمانی در درمان بیماریها و مشکلات زیر نقش مؤثری دارد:
· تقویت سیستم ایمنی بدن
· تقویت قوای جنسی
· کاهش چشمگیر اضطراب و افسردگی
· بهبود کیفیت و آرامش در خواب
· درمان میگرن و سردردهای عصبی
· تقویت سیستم گوارش و بهبود هضم غذا
· کاهش چشمگیر عوارض ناشی از شیمی درمانی
· سهولت و کاهش درد زایمان
· درمان و بهبود درد مفاصل
· درمان بیماریهای پوستی مثل انواع قارچها
اسانس گل رز را با مواد دیگری از جمله الکل مخلوط میکنند و در صعنت عطر و ادکلن بکار میبرند. اسانس گل رز به دلیل خاصیت آرامشبخشی که دارد برای درمان بیماریهای روحی روانی و همچنین جلوگیری از سقط جنین و توقف خونریزی استفاده میشود.
در ادامه باهم برخی از خواص رایحههای مختلف را بررسی میکنیم:
اسانس لیموترش باعث افزایش تمرکز، تقویت فعالیت مغزی و تحرکات ذهنی شده و در نتیجه با ایجاد آرامش در فرد کاهش استرس را به دنبال دارد. همچنین در درمان فشار خون، سردرد، کم خونی و .... نقش بسزایی دارد.
استفاده از اسانس بادام درختی در عطردرمانی جهت تسکین دردهای عضلانی و سردرد مؤثر است.
اسانس وانیل یکی از خوشبوترین و محبوبترین رایحههای مورد استفاده در صنعت آرایشی و بهد اشتی است که نقش مؤثری در درمان مشکلات پوستی، افسردگی و کاهش درد دارد.
یکی از خواص شگفتانگیز استشمام اسانس موز ایجاد حس سیری در افرادی است که از اضافه وزن رنج میبرند.
اسانس گل یاس برای کسانی استفاده میشود که از بیخوابی و یا کمخوابی رنج میبرند.
استعمال بیشتر اسانسها و عطرها بیخطر است. با این حال بهتر است قبل از عطردرمانی با عطر طبیعی احتیاطهای لازم را بجا آورید. قبل از استفادهی اسانس حتماً روی قسمت کوچکی از پوست امتحان کنید. در این صورت اگر حساسیتی به انسانس داشته باشید حتماً مطلع میشوید.
هیچگاه از اسانسها به طور مستقیم روی پوست استفاده نکنید. حتماً با یک روغن پایه برای رقیق کردن آنها استفاده کنید.
بانوان باردار و شیرده و همچنین کودکان باید تحت نظر متخصص اقدام به عطردرمانی کنند.
توجه داشته باشید در این روش باید از عطر طبیعی کمک گرفت.
· ایجاد ضایعات پوستی از جمله جوش و آکنه
· سردرد
· حملههای آسمی و تنفسی
· ایجاد حساسیت و سوزش در پوست
· حالت تهوع
· سوزش و قرمزی چشم
البته قابل ذکر است که تمامی این علائم خفیف و رفتنی هستند. با این وجود هیچگاه خودسرانه اقدام به عطردرمانی نکنید و با یک متخصص این حوزه مشورت داشته باشید.